Uniform för Växjöskolornas Musikkår

När vi är spelar med vår uniform, är det av största vikt att alla har exakt samma klädsel. En sko med vit rand eller en slips som hänger ner över bältet, syns lång väg och ger ett dåligt intryck. Därför ber vi alla musikanter säkerställa att man uppfyller nedanstående uniformskod. Ville i VSM uniform

Delar till uniformen:

 • Marinblå finbyxor med tydliga pressveck
 • Vit kortärmad skjorta
 • Marinblå slips (se instruktioner om slipsknut nedan)
 • Slipsnål – Växjö kommun
 • Marinblå tjocktröja med VSM-märke
 • Axelklaffar med lyra och texten VSM broderad. Placeras på tröja alt. skjorta, beroende på vilket plagg som är ytterst.
 • VSM-jackan. Luvan ihoprullad och instoppad om inget annat anges.
 • Svarta strumpor; ej mönstrade, ej ankelstrumpor
 • Vitt skärp
 • Stukad basker med VSM-märke fastsytt. (se instruktioner om stukning nedan)
 • Svarta finskor, ej tyg- eller gymnastikskor. Ansvarar musikanten själv för!

Utomhus bär orkestern basker.
Inomhus placeras baskern ihoprullad med märket framåt under vänster axelklaff (om inget annat anges).

Förvaring av uniform:
När uniformen inte används ska den förvaras upphängd. Den ska se snygg och prydlig ut och vid behov strykas. Uniformen bör tvättas regelbundet, speciellt skjortan.
Baskern förvaras alltid ihoprullad för att behålla sin stukning (se instruktioner om stukning).

Slipsknut:
Slipsen ska knytas  med Windsorknut enligt följande:
stor_winsor

BASKERSTUKNING

Baskern du fått ut är inte färdig att bäras som den är, utan kräver stukning. Eftersom det tar lite tid, räkna med minst ett dygn för torkning, bör du stuka den i god tid innan det är dags att använda den. Att stuka kvällen innan är alltså en dålig idé.

STEG 1 – Baskerns placering

En basker tas ALLTID på från pannan & bakåt! Baskerns läderkant ska sitta rakt vågrätt över pannan med läderbandet ca 2 cm ovanför ögonbrynen. Var noga med att läderbandets öppning hamnar precis rakt bak på huvudet. Gör en dubbelknut på knytremmen baktill. Klipp av ändarna något och peta sen in dem med något smalt trubbigt föremål inuti läderbandet.Märket ska placeras centrerat över vänster öga.

STEG 2 – Stukningen

Baskern stukas blöt på ditt huvud för att den ska formas efter just din huvudform:Blöt/skålla baskern i varmt kranvatten, krama lätt ur. Snåla inte med vattnet – baskern ska vara BLÖT för att kunna formas. Ett alternativ är att duscha med den på.Ta på baskern enligt tidigare instruktion och vik ner den åt höger sida. Nu börjar jobbet med att forma tyget genom att man från vänster sida och mitten av hjässan drar och pressar tyget åt höger så att:
 • baskern ligger slätt och tight på huvudet
 • inga veck uppstår på kullen
 • att den inte sticker ut baktill
 • det vikta tyget inte går nedanför örat
Detta är idealet att sträva efter, men är olika svårt att uppnå perfekt för olika huvuden. Stuka så gott du kan!

STEG 3 – Fixering och torkning

Fixera stuket genom att behålla baskern på huvudet en stund, eventuellt under en vanlig mössa som håller ihop allt på plats. Mössan ska inte vara tight eftersom det kan knyckla ihop baskertyget och orsaka fula veck.

Ju fler timmar du kan ha den torkandes på huvudet desto bättre, syftet är att baskern ska få torka formad efter ditt huvud, då behåller den passformen bättre. Om den inte är någorlunda torr/lätt fuktig när du måste ta av den, kan du använda hårtork en stund.

När du tagit av den ska du rulla ihop den och låt den torka klart så. Det kommer göra att den behåller rätt stuk, d.v.s. ligger mot huvudet hela vägen ner på högersidan. Såhär förvarar du sen alltid din basker när den inte används.

 

 

 


 
  

VÅRA SPONSORER

VÄXJÖ KOMMUN

logo2_small

 Växjö färg och tapet

 Sharp Center Växjö

 

  

VSM samarbetar med

medborgarskolan logga.liten

lessebo_kulturskola

Alvesta Kommun

kulturskolan_logga_ai

VSM är medlem i

Riksförbundet Unga Musikanter